Ο δεκάλογος της αντιγήρανσης

Μαρία Καρδάση

Πρόεδρος της Ακαδημίας Αντιγήρανσης

Ο χρόνος είναι μια σύλληψη που δεν μπορούμε να ορίσουμε επαρκώς και που όμως καθορίζει το βαθμό της φθοράς μας. Είναι η πρόκληση που καλούμεθα να νικήσουμε. Η ηλικία είναι μια έννοια ακαθόριστη. Ημερολογιακή; Βιολογική; Ποια είναι η αλήθεια; Ποιος είμαι; Τι είμαι; Ένα βιολογικό σώμα, που το διέπουν οι ιδιότητες που του κληροδοτήθηκαν από το DNA του, το οποίο φθείρεται τόσο – όσο του επιβάλλεται από τον τρόπο που ζει.

Η γνώση είναι δύναμη. Τώρα κατέχουμε τη γνώση. Μπορώ να ζήσω περισσότερο; Μπορώ να ζήσω καλύτερα; Μπορώ να πω όχι στη γήρανση;

Τώρα ναι.


Ο Δεκάλογος της Αντιγήρανσης

  • 1. Η διατροφή, “είσαι ότι τρως“.
  • 2. Συμπληρώματα διατροφής.
  • 3. Λέω ναι στην ορμονική υποκατάσταση.
  • 4. Όχι στις κακές συνήθειες – εθισμούς, που σου υποβάλλονται καθημερινά.
  • 5. Καλλυντική φροντίδα.
  • 6. Θεραπείες στα ιατρεία.
  • 7. Άσκηση
  • 8. Χειρουργικές αποκαταστάσεις.
  • 9. Υγιής σεξουαλική ζωή.
  • 10. Θετική σκέψη.
1. Η διατροφή, “είσαι ότι τρως“.

Με την πάροδο της ηλικίας αυξάνεται η ανάγκη πρόσληψης πρωτεϊνών σε κάθε γεύμα. Αποφεύγουμε το γλυκό σαν γεύση. Όχι στα κορεσμένα λιπαρά, ναι στα πολυακόρεστα. Λάδι λοιπόν, ελαιόλαδο και λινέλαιο. Και βέβαια θα πρέπει να μάθουμε ότι η αύξηση του βάρους δεν είναι οφειλόμενη στο ποσοστό λιπαρότητας της τροφής, αλλά στο ποσοστό υδατανθράκων που περιέχει. Τέλος, θέλω να τονίσω την ανάγκη πρόσληψης νερού σε σωστά ποσοστά, 30 – 35 gr νερού / kgr βάρους σώματος.

2. Συμπληρώματα διατροφής.

Παρόλο που θεωρείται πως είναι μια μόδα που θα περάσει, είναι η πεμπτουσία της Αντιγήρανσης.

3. Λέω ναι στην ορμονική υποκατάσταση.
Είναι σκόπιμο να γίνονται τακτικοί ορμονικοί έλεγχοι και να μη διστάζουμε να τακτοποιούμεθα ορμονικά εφ’ όσον η γενική υγεία μας το επιτρέπει. Επίσης, να μην ξεχνάμε τα φυτοοιστρογόνα, παράγοντες καθόλου επιβλαβείς που υποστηρίζουν ορμονικά τον οργανισμό και αποτρέπουν την γεροντική κατάθλιψη.
Επειδή όμως εκτός από την εμμηνόπαυση υπάρχει και η ανδρόπαυση κι ας συζητιέται λιγότερο. Η χρήση της τεστοστερόνης από τους άνδρες με σύγχρονη ιατρική παρακολούθηση είναι μια επίσης πολύ καλή αντιμετώπιση της επερχόμενης ηλικιακής κατάθλιψης.
4. Όχι στις κακές συνήθειες – εθισμούς, που σου υποβάλλονται καθημερινά.

Αρχίζω από τη διακοπή καπνίσματος.

5. Καλλυντική φροντίδα.

Εμπορικός μύθος ή αναγκαιότητα;

Καμία ιατρική παρέμβαση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την καθημερινή περιποίηση.

  • Ο καθαρισμός του δέρματος πρέπει να γίνεται πρωί και βράδυ με το ανάλογο για τον τύπο της επιδερμίδας μας προϊόν.
  • Η χρήση κρέμας με δείκτη αντηλιακής προστασίας την ημέρα και επανάληψη ανά δυο ώρες, εφόσον υπάρχουν πανάδες ή εκτιθέμεθα σε έντονο ηλιακό φως, επιβάλλεται!
  • Δεν πρέπει να παραμελούμε ποτέ τη νυχτερινή φροντίδα με κρέμες που βοηθούν την απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων και ρυθμίζουν και προάγουν την παραγωγή νέων.
  • Η κρέμα ματιών χρησιμοποιείται πρωί βράδυ ανελλιπώς.
6. Θεραπείες στα ιατρεία.

To Botox, τα ενέσιμα εμφυτεύματα Υαλουρονικού οξέος, τα νήματα, οι μεσοθεραπείες, τα PRP, ακόμη οι fraxional τεχνικές, το Plasma Light, και το ενέσιμο lifting είναι αντιγηραντικές θεραπείες με σπουδαία αποτελέσματα.

7. Άσκηση

Η άσκηση είναι απολύτως απαραίτητη. Βάδισμα, αλλά και ενδυνάμωση όλων των μυϊκών ομάδων, ώστε να έχουμε καλό μυοσκελετικό σύστημα σε κάθε ηλικία. Απαραίτητοι οι σφιχτοί κοιλιακοί για να υποστηρίζουν τη σωστή στάση του κορμού και να μην επιβαρύνεται η μέση. Οι τετρακέφαλοι για να υποστηρίζουν τα γόνατα. Ραχιαίοι και θωρακικοί υποστηρίζουν τον αυχένα. Κάθε μυϊκή ομάδα παίζει τον ρόλο της.

8. Χειρουργικές αποκαταστάσεις.

Ο αντιγηραντικός τρόπος ζωής υπόσχεται πρόληψη της φθοράς του χρόνου. Πρέπει όμως να ξεκινάει νωρίς, πριν δημιουργηθούν ανήκεστες βλάβες. Σ’ αυτή την περίπτωση αναλαμβάνει η πλαστική χειρουργική.

9. Υγιής σεξουαλική ζωή.

Συντροφικότητα με συμβατό σύντροφο για ορμονική επάρκεια, μακροζωία και νεανικότητα.

10. Θετική σκέψη.

Το Μυστικό ενός ευτυχισμένου μακρού βίου είναι το δίπολο ΑΓΑΠΗ – ΕΥΓΝΩΜΟΣΥΝΗ. Ο άξονας κίνησης της σκέψης του αιώνια νέου ανθρώπου. Θέλω να δημιουργήσω μια εικόνα. Σκεφτείτε πως θα ήταν ο κόσμος αν καθημερινά αντί να σκεπτόμαστε τους φόβους μας, επικεντρωνόμαστε στους πόθους μας. Αν αντί να ψάχνουμε τι μας λείπει, απολαμβάναμε αυτά που έχουμε. Αν αντί να επιπλήττουμε τα παιδιά μας για τα ελαττώματα τους, τόσο σαν γονείς όσο και σαν δάσκαλοι, τα προσκαλούσαμε να ανακαλύψουν και να καλλιεργήσουν τα προτερήματα τους. Αν την καθημερινή απασχόληση δεν την ονομάζαμε “δουλειά – δουλεία”, αλλά εργασία – δημιουργία.




Copyright by Maria Kardasi 2022. All rights reserved.