Dysport – Botox

Το μεγαλύτερο επίτευγμα στην κοσμητική ιατρική υπήρξε η χρήση της βοτουλινικής τοξίνης τόσο για την πρόληψη, όσο και για την αποκατάσταση της βιολογικής φθοράς, που τροποποιεί την εικόνα του προσώπου, του λαιμού και του ντεκολτέ.

Dysport – Botox

Title:

Description:

Dysport – Botox

Η πλαστική χειρουργική με το χειρουργικό lifting και την βλεφαροπλαστική έδωσε και δίνει μεγάλα αποτελέσματα αποκατάστασης της εικόνας μετά την αποκοπή και την απομάκρυνση των φθαρμένων - χαλαρωμένων ιστών σε περίσσεια, του περιγράμματος, του λαιμού, της περιοφθαλμικής περιοχής, καθώς και του άνω τριτημορίου του προσώπου.

Δυστυχώς η εικόνα που απομένει μετά το χειρουργείο παραμένει παράξενα γηρασμένη. Γι’ αυτό, συμπληρωματικά, ξεκίνησε η προσπάθεια αντιστροφής της φωτογήρανσης με τη χρήση των peelings και των Laser και συνεχίστηκε με την πλήρωση, αρχικά των ρυτίδων και στη συνέχεια των όγκων του προσώπου, με την ανακάλυψη και χρήση των filers, αλλά και με τη χρήση λίπους. Όμως η αλλαγή που συντελέστηκε δεν υπήρξε ποτέ πραγματικά δραματική. Πάντα κάτι έλλειπε.Ας εξετάσουμε τη διαδικασία της φθοράς μας.

Η εκκίνηση της τροποποίησης γίνεται από τους μιμηκούς μύες, που με την ολοκλήρωση της δεύτερης δεκαετίας της ζωής και κυρίως με την έναρξη της τρίτης, παρουσιάζουν κατά συγκεκριμένες ομάδες μια υπερτροφία, η οποία καθορίζεται από τον τρόπο έκφρασης του κάθε προσώπου. Η συνηθέστερη υπερτροφία παρουσιάζεται στο μεσόφρυο, μιας και η δημιουργία υπερτροφίας των επισκυνίων μυών είναι η ευκολότερη και η συνηθέστερα εκδηλούμενη.
Ο επισκύνιος μυς είναι ένας μικρός μυς του υπερόφρυου τόξου, ο οποίος συσπούμενος δημιουργεί τη μεσόφρυο κάθετη ρυτίδωση, κίνηση κατ’ εξοχήν ηλιοπροστατευτική, αλλα και έκφραση δυσαρέσκειας η μειωμένης δυνατότητας οράσεως.

BEFORE
AFTER

Λίγα λόγια για την ιστορία

Τη δεκαετία του 1980, μια οφθαλμίατρος από το Vancouver του Καναδά η Jean Carrouthers, έκανε μια τυχαία ανακάλυψη μετά τη θεραπεία βλεφαροσπασμού σε μια ασθενή της. Η ασθενής της ανέφερε την εξαφάνιση της μεσόφρυου ρυτίδωσης  λίγες ημέρες μετά τη θεραπεία με την τοξίνη.
Ο σύζυγός της ήταν ο πρώτος ενασχολούμενος με την κοσμητική ιατρική ιατρός, ο οποίος καθ’ υπόδειξη της οφθαλμιάτρου, έκανε χρήση της βοτουλινικής τοξίνης για την απομάκρυνση των ρυτίδων από την περιοχή αυτή. Αρχικά χρησιμοποιήθηκε μόνο στους επισκυνίους μύες, όμως σταδιακά εξαπλώθηκε η χρήση της σε κάθε περιοχή του προσώπου, του λαιμού, και του ντεκολτέ.
Έγινε η επανάσταση στην πρόληψη και αποκατάσταση της γηρασμένης εικόνας. Εύκολα, γρήγορα, σχεδόν ανώδυνα και με ελάχιστο κόστος. Το μεγαλείο όμως της χρήσης της, είναι η πρόληψη.
Ας δούμε τι συμβαίνει με τη μυική υπερτροφία κάποιων μυϊκών ομάδων.
Οι μιμηκοί μύες είναι ανταγωνιστές μεταξύ τους (ανελκτήρες – καθελκτήρες), οι οποίοι ανταγωνιζόμενοι δημιουργούν τις εκφράσεις.
Οι πλέον συσπούμενοι λαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος της αιματώσεως και ως εκ τούτου υπερτρέφονται (συνηθέστερα οι καθελκτήρες).
Αυτό έχει ως αντίκτυπο κάποιοι άλλοι (οι ανταγωνιστές τους) να ατροφούν. Έχουμε λοιπόν αλλοίωση της εικόνας στην ηρεμία με τους υπερτροφικούς μύες να προεξάρχουν, αλλά πολύ μεγαλύτερη αλλοίωση κατά την έκφραση, όπου οι υπερτροφικοί μύες παρασύρουν με τη δύναμή τους, τους ιστούς σε άσχημα συμπλησιάσματα δημιουργώντας ρυτίδωση, καταστροφή της επιδερμίδας, του χόριου (ινοβλάστες), αλλά και του υποδόριου (λιποδυστροφία), λόγω της έντονης μηχανικής καταπόνησης που ασκούν.
Η αρμονική νεανική εικόνα της μυϊκής ισοδυναμίας καταστρέφεται.
Η έκφραση μετατρέπεται στην κουρασμένη και απογοητευμένη εικόνα του μεσήλικα.
  • Η σημασία της πρόληψης
  • Νέες θέσεις έγχυσης
  • Μύθοι και αλήθειες για τη διάρκεια του αποτελἐσματος
  • Χρόνος επανάληψης της θεραπείας
  • Μύθοι που πρέπει να καταργηθούν
  • Οδηγός αναίμακτης αισθητικής αποκατάστασης της εικόνας
Η σημασία της πρόληψης

Η προληπτική χρήση τοξίνης στις πολύ νεαρές ηλικίες, γύρω στο τέλος της δεύτερης – αρχές της τρίτης δεκαετίας (αρχικά όπου χρειάζεται), αλλά και νωρίτερα, αν υπάρχει έντονη συσπαστικότητα, προλαμβάνει την αλλοίωση των χαρακτηριστικών του προσώπου.
Η μυική υπερτροφία αποφεύγεται και μαζί της αποφεύγεται η δημιουργία ρυτίδωσης, η καταστροφή των ινοβλαστών και η λιποδυστροφία. Το πρόσωπο παραμένει στην αρχική νεανική του κατατομή, τοτε που οι ανταγωνίστριες μυϊκές ομάδες ήταν ισοδύναμες, διατηρώντας τη νεανική εκφραστικότητα για πάντα.

Ένα πολύ σημαντικό σημείο που θέλω να τονίσω είναι η έγκαιρη έγχυση του μετωπιαίου μυ. Ο μετωπιαίος μυς δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι είναι ανελκτήρας. Ο στόχος μας είναι οι ανελκτήρες να μένουν όσο γίνεται ελεύθεροι τοξίνης. Αν κάποιος από την πρώτη κιόλας νεανική ηλικία παρουσιάζει έντονη συσπαστικότητα  του ανελκτήρα του, λόγω του τρόπου έκφρασης του, θα πρέπει έγκαιρα να εγχύεται με ελάχιστες μικρό δόσεις, ενδεχομένως τακτικότερα, ώστε σταδιακά να τροποποιηθεί ο τρόπος έκφρασης και έτσι να αποφευχθεί η ανάγκη χρήσης μεγαλύτερων δόσεων στο μέλλον.

Νέες θέσεις έγχυσης

Καθώς η χρόνο – γήρανση προχωρεί, προστίθεται και η βαρύτητα σαν γενεσιουργός αιτία αλλοίωσης μαζί με την έντονη εκφραστικότητα. Εξαιτίας αυτού αυξάνονται και τα σημεία χρήσης της τοξίνης σε ολόκληρο το άνω τριτημόριο του προσώπου, το περίγραμμα, άνω χείλος, λαιμό, ντεκολτέ.
Π.χ. το μυώδες πλάτισμα είναι ο μεγαλύτερος καθελκτήρας μυς της περιοχής. Υπερτρέφεται απο τις εκφράσεις, τον λάθος τρόπο εκγύμνασης που επιβαρύνει το λαιμό  και από τη βαρύτητα που το βοηθάει να τραβήξει προς τη γη τόσο το περίγραμμα του προσώπου, όσο και ολόκληρη την υπογνάθεια περιοχή. Η χρήση τοξίνης στους λεπτούς και νευρώδεις λαιμούς κρίνεται απολύτως απαραίτητη για μια ισορροπημένη εικόνα. Είναι αδιανόητη η παρουσία ενός ογκώδους προσώπου πάνω από έναν αλλόκοτα ρυτιδωμένο και χαλαρωμένο λαιμό.
Αλλά και στην κάθετη στατική ρυτίδωση οι μικρό εγχύσεις με αραιωμένη τοξίνη δημιουργούν μεγάλο βαθμό αποκατάστασης.
Στην ηλιακή ελάστωση, (βλάβη της ινοβλαστικής λειτουργίας με αποτέλεσμα την υπερπαραγωγή αλλοιωμένης ελαστίνης, η οποία δημιουργεί την χαρακτηριστική εικόνα της κάθετης ρυτίδωσης με όρη και κοιλάδες), η συνδυασμένη χρήση τοξίνης και επουλωτικών ουσιών, έχει αποφέρει εξαιρετικά αποτελέσματα.
Η Ελάστωση εμφανίζεται σε άτομα με κληρονομική επιβάρυνση, που ατυχώς εκτέθηκαν αλόγιστα στην ηλιακή ακτινοβολία κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Η κατάσταση αυτή επιδεινώνεται με τον  εθισμό του καπνίσματος. (Υπερπαραγωγή μεταλλοπρωτεινάσων στο χόριο από την επήρεια του καπνού).

Μύθοι και αλήθειες για τη διάρκεια του αποτελἐσματος

Ένα μεγάλο ζήτημα είναι η διάρκεια του αποτελέσματος. Ο ασθενής τείνει να ψάχνει για κάτι «μόνιμο», ξεχνώντας ότι δεν υπάρχει μονιμότητα. Επανέρχεται μόλις το αποτέλεσμα εξασθενίσει και ενώ το μόνο που του χρειάζεται είναι η επανάληψη της έγχυσης, ζητάει οτιδήποτε άλλο εκτός από αυτό που πραγματικά χρειάζεται. Συνήθως κάποιο προσθετικό υλικό στα μάτια και στο περίγραμμα, μιας και πιστεύει ότι αυτό θα έχει μεγαλύτερη «διάρκεια». Δεν θέλει συνήθως να δεχθεί την έννοια της θεραπείας η οποία διενεργείται με την επανάληψη της έγχυσης στα σωστά χρονικά πλαίσια.
Η τοξίνη δεν είναι μια απλή αισθητική τροποποίηση για λίγο. Είναι θεραπεία της μυϊκής ανισορροπίας και ως εκ τούτου της ρυτίδωσης αλλά και της πτώσης του περιγράμματος που προκαλείται εξ αιτίας της. Όπως έχουμε ήδη αναφέρει «οι ρυτίδες δεν γεμίζουν». Αίρεται η αιτία που τις προκαλεί.

Χρόνος επανάληψης της θεραπείας

Ο σωστός χρόνος επανέγχυσης είναι απόλυτα εξατομικευμένος και κυμαίνεται συνήθως από τους τρεις μέχρι τους έξι μήνες. Χωρίς αυτό να αποκλείει συντομότερα η μακρύτερα διαστήματα εξαρτώμενα από τον βαθμό του προβλήματος.
Η δημιουργία αντισωμάτων είναι μια έννοια λίγο πολύ προς συζήτηση, υπάρχει όμως πάντα η δυνατότητα αποφυγής του ρίσκου αν δεν επανερχόμαστε με εγχύσεις νωρίτερα του διμήνου.
Πως θα πείσουμε τον ασθενή μας ότι το μόνο που χρειάζεται είναι η επανάληψη της θεραπείας του με την τοξίνη; Πολύ απλά θα τον προσκαλέσουμε να παρατηρεί τον εαυτό του στον καθρέπτη καθώς εκφράζεται. Συνήθως τις στιγμές του καθρέπτη παραμένουμε ανέκφραστοι.
Είναι πολύ σημαντικό να ξέρει ποια είναι η πραγματική του εικόνα, αφού καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας ελάχιστες μόνο στιγμές παραμένει ανέκφραστος.

Μύθοι που πρέπει να καταργηθούν

Ένα μεγάλο πρόβλημα σε ότι αφορά τη διάρκεια της έγχυσης είναι να καταλάβει ο ασθενής μας το γιατί η διάρκεια της δράσης της θεραπείας μπορεί να ποικίλει.
Λόγω της διάχυτης κρίσης εμπιστοσύνης της εποχής μας, ο ασθενής αποδίδει πάντα το φταίξιμο στην ποιότητα του φαρμάκου και στην έγχυση του γιατρού. Ποτέ στα πραγματικά αιτία του φαινομένου. Θα πρέπει να του εξηγήσουμε ότι πράγματι πρόκειται για βιολογικό φάρμακο και ως εκ τούτου θα μπορούσαν να υπάρξουν μικροδιαφορές στη δύναμη της τοξίνης, αλλά αυτές είναι αμελητέες. Η πραγματικότητα βρίσκεται στη μυική καταπόνηση που θα καταφέρουμε να δημιουργήσουμε κατά τη διάρκεια του αποτελέσματος της δράσης του φαρμάκου, λόγω των γεγονότων της ζωής μας.
Περίοδοι με έντονο σωματικό η ψυχικό πόνο μας αναγκάζουν σε πολύ δυνατές μυϊκές συσπάσεις, πράγμα που συντομεύει την περίοδο δράσης της θεραπείας.
Ο μύθος ότι το καλοκαίρι δεν πρέπει να υποβαλλόμαστε σε εγχύσεις τοξίνης λόγω της ζέστης είναι άλλη μια δοξασία που πρέπει να σταματήσει.
Ναι! Το καλοκαίρι η δράση της τοξίνης μπορεί να διαρκέσει λιγότερο λόγω της έντασης των ηλιοπροστατευτικών συσπάσεων του προσώπου, εφ’ όσον εκτιθέμεθα αλόγιστα και χωρίς ιδιαίτερη προστασία στον ήλιο.
Όχι! Δεν είναι η ζέστη που εξασθενεί το φάρμακο. Η έντονη ζέστη άνω των 37ο C, θα μπορούσε να το επηρεάσει μόνο σε παρατεταμένη έκθεση κατά τις δυο τρεις πρώτες ημέρες μετά την έγχυση.
Αντίθετα, την καλοκαιρινή περίοδο η θεραπεία κρίνεται ως η σπουδαιότερη του έτους . Συνιστούμε λοιπόν να μην εξαιρείται ποτέ η έγχυση το καλοκαίρι και να χρησιμοποιούνται γυαλιά ηλίου.

Οδηγός αναίμακτης αισθητικής αποκατάστασης της εικόνας

Υποδεχόμαστε τον ασθενή και δημιουργούμε το πλάνο του, βάσει των αναγκών του.
Παρατηρούμε τα δυο ημίσια του προσώπου και το λαιμό – ντεκολτέ. Ανάλογα με τα ποσοστά λίπους και την εκφραστικότητα, προτείνουμε τις θεραπείες. Η συντριπτική πλειοψηφία μη υπέρβαρων ασθενών χρειάζεται μια full face έγχυση τοξίνης κατ’ αρχάς, η οποία θα ακολουθηθεί απο peeling η Laser, αν υπάρχει φωτογήρανση, αν όχι θα εξαιρεθεί αυτό το βήμα και θα προχωρήσουμε κατ’ ευθείαν σε πληρώσεις με fillers, αν χρειάζεται, η σε ανορθώσεις με νήματα, η στο συνδυασμό και των δυο.
Οι μεσοθεραπείες αυτόλογες και ετερόλογες θα ακολουθήσουν για τη συντήρηση και ολοκλήρωση του αποτελέσματος.
Η full face θεραπεία τοξίνης συνήθως επαβαλαμβάνεται κάθε τέσσερις μήνες.
Αν ακολουθήσουμε ακριβώς αυτό το πρόγραμμα θα έχουνε γύρω μας ευχάριστα νεανικές παρουσίες που θα μας κάνουν υπερήφανους ως ιατρούς λειτουργούς και δεν θα περιστοιχιζόμαστε από εικόνες που μας δημιουργούν κλαυσίγελο.
Ο Ιπποκράτης είπε:
«Η ιατρική είναι τέχνη και επιστήμη και μόνο όσοι έχουν ταλέντο μπορούν να κάνουν τέχνη»
Ας το τηρήσουμε.


Category
Πρὀσωπο
Περίοδος ανάρρωσης
2-3 ημέρες
Συνιστώμενοι ασθενείς
25-85 χρονών

Copyright by Maria Kardasi 2022. All rights reserved.